День 66. АРІЯ VENDETTA

Є серед оперних арій такий своєрідний жанр як арія-vendetta, тобто “арія помсти”. Все просто: по сюжету хтось комусь дуже “насолив”, і герой так хоче помститися, що загрозливо виспівує всі свої погрози. Найчастіше, ця арія дуже динамічна, імпульсивна, в швидкому темпі, і вимагає від виконавця не тільки виплеску емоцій, а й хорошої дикції і, звичайно “попадання” у всі ці погрозливі ноти 🙂

Знаменита арія Цариці ночі з “Чарівної флейти” В.А.Моцарта – яскравий приклад арії-vendetta. Цариця погрожує відректися від своєї дочки Паміни, якщо та не вб’є її найбільшого суперника чарівника Зарастро:

Ріголето – головний герой опери Дж. Верді, обіцяє помститися герцогу, за те, що він збезчестив його дочку Джильду (кінець 2 дії). Сліпе бажання помсти призведе до фінальної трагедії – смерті Джильди, яка палко кохала герцога:

Опера-казка “Вільний стрілець” К. М. фон Вебера – знаменита арія Каспара (кінець 1 дії), який повинен віддати душу дияволу, але він хитрістю хоче вбити невинного Макса – його давнього суперника:


Додати коментар